İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi Kursu

İŞARET DİLİ ÖĞRETİCİ VE TERCÜMANLIK EĞİTİMİ DERSLERİMİZDEN BİR KESİT..



İşaret dili, işitme engeli ile dil ve konuşma bozukluğu olan bireylerin kişisel ve toplumsal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla konuşma dilinden farklı olan fakat belli bir sistem içinde el ve vücut hareketleri ile mimiklerin kullanıldığı görsel bir dildir. Gelişen teknolojiye ve uzun süren uygulamalara göre işitme engeli olan bireylerin eğitiminde bireysel özelliklerin ve bireysel ihtiyaçların belirleyici olması gerekmektedir.

Kurumumuzda verilen işitme engellilere eğitim hizmetlerinin tümü, bireylerin işitme kalıntısını en üst düzeyde kullanmaları, dil ve konuşma, sosyal, akademik tüm becerilerini olabilecek en üst düzeye çıkarabilmeyi hedeflemektedir.

Başlayacak Kurs Duyurularına Ulaşmak İçin Tıklayınız .

İşaret Dili Öğretiici ve Tercüman Eğitimleri

      EÄŸitimimiz süresince Öğrenci doÄŸru gramer yapısıyla cümle kurmakta etkin olmaya baÅŸlamaktadır. Kelime daÄŸarcığı da artmıştır ve iÅŸaret diline hakim olmayan çoÄŸu kiÅŸinin düşmüş olduÄŸu ‘İşaretlendirilmiÅŸ Türkçe’ ile cümle kurmasının önüne geçilirken, sağır bir bireyin kendisi anlayabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiÄŸi hususunda bilgilendirilmeleri pratiklerle desteklenir.
      Türkçe’nin terminolojik yapısının iÅŸaret diline doÄŸru ÅŸekilde aktarımı saÄŸlanır, örneÄŸin ‘Yüz’ kelimesinin Türkçe’de birkaç anlamı vardır, iÅŸte bu gibi anlam farklılaÅŸmasında hangi ‘Yüz’ iÅŸaretinin iÅŸaret dilinde uygun cümleyi oluÅŸturulabileceÄŸini öğretmekteyiz. BaÅŸka bir örnek ise ‘yakalamak’ fiilidir ve bu fiilin kaçan bir kiÅŸiyi mi? Ya da ‘suçüstü yakalamak’ mı? OlduÄŸu doÄŸru aktarımla gramer yapısına uygun cümle kurulması saÄŸlanmaktadır. Basit diyalog cümlelerinin ötesindeki cümlelerde kelimelerin nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸi ve neden duyduÄŸumuz kelimenin iÅŸareti yapılmayıp farklı iÅŸaretlerle cümle kurulduÄŸu ve/veya kurulması gerektiÄŸi vurgulanarak bilgilendirilir (bu ÅŸekilde iÅŸitme engelli/sağır bireyler sizi anlamaz).
       Türkçe dilbilgisi ve Ä°ÅŸaret dili dilbilgisinin büyük farkını yine örneklerle öğretmekteyiz. Öğrencimiz artık öğrendiÄŸi dilin yabancı bir dil olduÄŸunu iyice kavramış ve aktaracağı cümleleri konuÅŸma dili olan Türkçe düşünmeMeye baÅŸlamış ve ezber bozulmuÅŸtur, seri halde iletiÅŸim sürecine de girmiÅŸtir.
Eğitimlerimize gönüllü olarak gelen İşitme Engelli/Sağır bireylerle birlikte bilginin ışığında bolca pratik yaparak iletişim sürecinde de ilerlemeye devam etmektedirler.



{/tab Kurs İçeriği}

Ä°ÅŸaret Dili Öğretici ve Tercüman EÄŸitimi Kursu Sertifika Programımız toplam 200 saat olup, kurs içeriÄŸi aÅŸağıdaki gibidir.

Tab Title 1

Your text...

Tab Title 2

Your text...

  • Ä°ÅŸaret Dili Genel Özellikler
  • Ä°ÅŸaret ve Beden Dili Ä°liÅŸkisi
  • Ä°letiÅŸim ve Günlük KonuÅŸma Dili
  • TÄ°D Özelliklerine Göre Cümleler
  • TÄ°D Cümlelerinde Ekler ve Zaman
  • TÄ°D Cümlelerinde Öğeler
  • TÄ°D’e Göre Hazırlıklı ve Hazırlıksız KonuÅŸma
  • TÄ°D Kurallarına Göre Çevirmenlik

Kimler Katılabilir

- En az Ön Lisans seviyesinde diploma sahibi olanlar,
- MEB onaylı İşaret Dili sertifikası (120 saat) olanlar,
- İşaret Dili Öğretici ve Tercüman Eğitimi almak isteyenler,
- Ä°ÅŸaret Dili ile ilgili kendini geliÅŸtirmek isteyenler.

Gerekli Belgeler

- Öğrenim Belgesi ( En az Ön lisans seviyesinde)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- MEB onaylı işaret Dili sertifikası (120 saat)

Önkayıt

Hukuksal

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği Madde 246;

İş yerlerinde, alanlarında meslekî eğitim görmüş olanlar istihdam edilir.

Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.

Sorular

1. Ä°ÅŸaret Dili sertifikam olmadan Ä°ÅŸaret Dili Öğretici ve Tercüman EÄŸitimi sertifikası alabilir miyim?
İşaret dili tercümanlığı kursuna gelebilmek için öncelikle aranan şartlar arasında işaret dili eğitimini tamamlamış olmak yer alır yani kursiyerlerin MEB sertifikalı işaret dili eğitimi sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir.

2. Ä°ÅŸaret Dili EÄŸitimi sertifikam var ama MEB onaylı deÄŸil yine de Ä°ÅŸaret Dili Öğretici ve Tercüman EÄŸitimi Kursuna kayıt olabilir miyim?
Maalesef sadece MEB onaylı işaret dili eğitimini tamamlamış olmanız gerekmektedir. MEB onaylı olmayan hiç bir sertifika bu kurs için yeterli değildir.

Sertifikamız

DiÄŸer

- Ankara Ä°ÅŸaret Dili Öğretici ve Tercüman EÄŸitimi Kursu
- Ankara Ä°ÅŸaret Dili Öğretici ve Tercüman EÄŸitimi Sertifikası
- Ankara Ä°ÅŸaret Dili Öğretici ve Tercüman EÄŸitimi Kursu Sertifika Programı